Manşet

  • Posted by : Unknown 8 Mart 2016 Salı

    Sinemaya evrensel bir açıdan baktığımızda kameranın daha çok erkek oyunculara dönük olduğunu görmek mümkün. Durum meta bakış açısına dönüldüğünde ise kadın bir transparandır! Esas transparanlığı sinemaya tüm güzelliği ile yansıtmış 10 kadın temalı film ile kadınların sinemada paydasının ciddiyetine değineceğiz! Muhakkak izlemeniz gereken 10 kadın temalı film.
    1- DUYGULARIN RENGİ (THE HELP)
    Yönetmen: Tate Taylor-2011
    Eugenia Phelan, bir genç kadın olarak iyi eğitim aldığı okuldan mezun olmuştur ve diğer arkadaşları gibi evlenip, çocuk yapmak yerine kendine meslek edinmek ister. Bir yazar olmayı kafasına koyan genç kadın, ailesinin beklentilerini de boşa çıkartarak yerel bir gazetede küçük bir köşe sahibi olur. Ev işlerinde püf noktalarını yazdığı bu minik köşe için en yakın arkadaşının hizmetçisi Aibileen’dan yardım ister ve böylece kendisini sıra dışı bir projeye başlarken bulur. Bu gizli projede dokunaklı hikayeler yazmaya başlayınca ona bu ilhamı hizmetçi Aibileen ve aşçı Minny’nin anlattığı gerçek insan öykülerinden çok etkilenir.
    1
    2- FRIDA
    Yönetmen:Julie Taymor-2002
    19 yaşında geçirdiği otobüs kazası ile hayatı değişen Frida, vücudundaki kırık kemikler ve yabancı metallerle yaşamayı öğrenmeye istekli olacak kadar özgüven sahibi, gerçek hayallerle yaşayan genç bir kadındır.
    Kırılan bacağı yüzünden uzun süre yürüyemeyen Frida, ailesinin sıkışık maddi gelirine rağmen destek gördüğü babası sayesinde, göğüslerinden karnını kaplayan alçı tabakası da dahil; bulduğu her boşluğa resim yapmaktadır. Kızına her zaman destek veren babası Guillermo, alçılarında yer kalmayan Frida’ya gerçek resim malzemeleri alır ve Frida, hissettiklerini tablolara tanımlamaya başlar. Zamanla ayağa kalkabilen Frida, tablolarıyla birlikte soluğu okuldaki resim hocası Diego Rivera’nın yanında alır.
    2
    3- HANNAH ARENDT
    Yönetmen: Margarethe von Trotta-2012
    Dâhi, düşünür, sert ve ateşli, “kötülüğün sıradanlığı”nı keşfiyle dünyayı sarsan bir kadının gerçek hikayesi… Hannah Arendt, Nazi Adolf Eichmann´ın Kudüs´teki mahkemesine katıldıktan sonra, Holokost´u daha önce kimsenin yapmadığı şekilde yazma cesaretini gösterir. Çalışması, anında bir skandala yol açar, ama rakipleri ve arkadaşları tarafından saldırıya uğrasa da Arendt yılmayacaktır.
    3
    4- MOR YILLAR (THE COLOR PURPLE)
    Yönetmen: Steven Spielberg-1985
    1900’lerin başında, güneyli bir siyahi kız olan Celie, önce babası tarafından hamile bırakılır, ardından yıllar boyunca efendisi olarak göreceği adama evlenmek üzere satılır. Kocasından gördüğü şiddete rağmen tek tesellisi kız kardeşi Nettie’ye yazdığı mektuplardır. Oysa babası Nettie’nin cevaplarının ona ulaşmasına engel olmaktadır. Celie sonunda kuru gürültüye papuç bırakmayacak güçlü bir kadın olan Sofia ile tanışacak ve ondan çok şey öğrenecek..
    4
    5- TEK BAŞINA (NORTH COUNTRY)
    Yönetmen: Niki Caro-2005
    Josey, madende çalışmaya başlar ve bir süre sonra kendisine cinsel taciz yapılınca gittikçe hayatı kötüleşir. Avukat arkadaşı Bill White’dan (Woody Harrelson) yardım ister. Bill ve Josey şehrin ilk cinsel taciz davasını açacaklardır. Ancak işler karışmıştır, tehdit edilen diğer maden işçileri Josey’in tarafında değildirler ve  Josey umudunu yitirmeden davasını sürdürür.
    5
    6- THE HOURS (SAATLER)
    Yönetmen: Stephen Daldry-2002
    Farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf’un kült romanı Mrs. Dalloway ekseninde anlatan film… Birinci kadın, Virginia Woolf, Londra’nın varoşlarında bir yandan depresyonla savaşırken, bir yandan da ilk romanı olan Mrs. Dalloway’i yazıyor. Bundan 20 yıl kadar sonra, Angeles’ta yaşayan ev kadını Laura Brown, Mrs. Dalloway’i okuyor ve yaşamında büyük bir değişiklik yapma kararı alıyor. Ve günümüz New York’unda yaşayan Clarissa Vaugan, kendisiyle eski sevgilisi Richard için sonun ne olacağını tahmin etmeye çalışıyor.
    6
    7- WENDY AND LUCY
    Yönetmen: Kelly Reichardt-2008
    Ekonomik durumu iyi olmayan Wendy Carroll, doğru düzgün para kazanabilmek için köpeği Lucy ile birlikte Alaska’daki bir balık fabrikasında çalışmak üzere yola çıkar. Ancak Oregon’da arabası bozulunca bir de üstüne köpeği Lucy’i de kaybedince içinde bulunduğu zor durum onu önemli kararlar almak zorunda bırakacak.
    7
    8- GECE YARISI SOKAKTA TEK BAŞINA BİR KIZ (A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT)
    Yönetmen: Ana Lily Amirpour-2014
    Tamamı siyah beyaz formatta perdeye aktarılan ve İran’nın ilk vampir filmi olan A Girl Walks Home Alone At Night, vahşi bir vampir filminden ziyade bu kavram üzerinden yalnızlık olgusunu ele alıyor. Film, İran’da bulunan tehlikeli sokaklarıyla ünlenmiş Bad City kasabasında geceleri yalnız gezinen ve kasabayı tüm lanetlerden arındırmak için suçluların peşine düşen bir kadın vampirin hikayesini anlatıyor.
    9- PEKİ ŞİMDİ NEREYE? (WHERE DO WE GO NOW?)
    Yönetmen: Nadine Labaki-2011
    Ortadoğu’nun diken üstündeki coğrafyasında dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren film, Lübnan’da hiçliğin ortasında küçük bir köyü konu alıyor. Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlıyorlar.
    9
    10- ANNEM HAKKINDA HER ŞEY (ALL ABOUT MY MOTHER)
    Yönetmen: Pedro Almodóvar-1999
    Manuela 17 yaşındaki oğlunun trafik kazası sonucu ölümünü görmüştür. Ölen oğlunun eşyalarına göz gezdirirken günlüğünü bulur ve okumaya başlar. Oğlu Esteban’ın kendisinden habersiz bir şekilde yıllarca ondan gizlediği babasını bulmaya çalıştığını fark eder. Bunun üzerine o da bir yolculuğa çıkar.
    10

    Leave a Reply

    Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

  • Copyright © - Heryerdekanvar

    Heryerdekanvar - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan